Att laga svensk mat i Tanzania!
Habari?!
Idag har vi haft i uppdrag av våra lärare att laga svensk mat åt dem och oss och kökspersonalen till middag!! Superspännande!! Så vi hade bara hälften så lång skoldag eftersom vi skulle hinna köpa och laga allt. Vi fick reda på detta i tisdags och bestämde direkt att det skulle bli pannbiffar med potatis/potatismos och brunsås, morots- och ärtbiffar och kladdkaka till efterrätt! Sedan lade vi också till kokta morötter. Vi åkte i alla fall ner till Lushoto, efter att ha tittat in i köket för att se hur det såg ut och frågat vad de hade och vad vi behövde köpa. Därnere fick vi gå till slaktaren, där köttet hänger från taket i ett litet stenhus och köttet därmed hänger i rumstemperatur utomhus och där det inte ser särskilt hygieniskt ut när de skär upp det eller så, väldigt ofräscht!! Vi fick också köpa mjölk, som inet är särskilt vanligt att använda här och som tillsammans med margarin och sådant står i rumstemperatur, det med! Så det var bara några få saker vi behövde köpa. När vi kom hem var vi tvugna att mala köttet i en handvevad köttkvarn, vilket tog 2 timmar för hon som gjorde det! Oj vad lång tid det måste ta för de när de gör köttefärssås till oss, insåg vi nu!

Vi hade delat upp oss i olika grupper, som skulle göra olika saker. Jag var med och gjorde kladdkakan, såklart, vilket var en väldigt annorlunda och rolig upplevelse, eftersom de inte hade någon ugn i köket!! Själva smeten gick bra att göra och vi hällde den i ett bläck med lock som vi sedan skulle sätta på elden med glöd ovanpå, på scoutvis. Det blev såklart scouten i gruppen som fick ta hand om det och blev helt inrökt!! Det tog ungefär 1.5 halv timme innan den blev klar, för vi startade elden när vi skulle börja grädda kakan! Förutom att vi hade lite problem med att få de att förstå hur vi ville göra och det rykte hur mycket somhelst så gick det förvånansvärt bra att görakladdkaka på detta vis! Men eftersom vi hade Mars i så blev det massa kola i botten som brändes eller blev jättehårt, så det var lite misslyckat! Men det var så gott med en bakad kaka, har saknat det jättemycket!
1. Blanda

2. Hälla smeten i bläcket

3. Göra upp en eld

4. Ställa på kakan och lägga glöd ovanpå!

5. Skära upp och servera!

Brunsåsen blev inte särskilt smakrik heller eftersom vi bara hade soya, salt, mjölk och mjöl men det blev i alla fall en sås. Alla biffar och potatismoset blev jättebraoch det var jättegott! Vi vet dock inte var lärarna tyckte, om de sade att det var gott för att vara snälla eller om de menade det! Men det var väldigt spännande att laga mat i det köket och roligt att göra svensk mat åt lärarna, och till oss. Vi har saknat det så mycket!
I köket fanns alltså en kran med rinnande vatten, massa bänkyta, en gasspis med två plattor och en stor vedspis i ett litet hus utanför köket. Det är alltså det de lagar mat till oss på varje dag och de tjänar bara 8 kr om dagen! Usch vad hemskt!!!


hej,
lärorikt att få laga mat utifrån deras resurser, det är då vi inser hur bra vi har det hemma i Sverige. men vad du och kompisarna kan tillsammans :-)
samarbetar ni bra?
kom ihåg att skriva ner hur ni gjorde kladdkakan till din bakbok för då kan vi i Sverige få samma erfarenhet av att laga över eld och med glöd ovanpå.
i morgon ska Anders simma minikamp, den här gången la han till fjärilssimmet.
kramar