Kulturskillnader

I Kina har jag märkt av mycket mer kulturskillnader i personlighet, vett och etikett etc. än jag gjorde i Tanzania faktiskt! Det känns som att det har varit mycket mer skillnader här! Samhället är ändå modernt men människorna och kulturen är helt annorlunda!
 
Den största skillnaden mellan Sverige och Kina tycker jag har varit bordsskick/vett och etikett. Här är det okej att surpla, smaska, spotta mat på bordet (typ ben och bitar man inte kan äta), rapa! Man tar maten med sina pinnar till vardags, eftersom de gör en massa små rätter och ris, och så tar man det man vill ha. Eftersom de äter med pinnar går det inte att äta fint, så jag förstår att de behöver surpla ibland för att få i sig det sista. Men när man äter typ pannkaka eller omelett så får man bara ta hela biten och bita av en bit, eftersom det inte går att skära i bitar. Dock är det inte okej att prata med mat i munnen! 
Sen går de och harklar sig och spottar överallt, hemma, på stan, på bussen/tåget! 
De sitter heller aldrig kvar vid bordet när de har ätit klart, utan då är det bara att gå! Så det har varit lite ovant att någon bara kan gå precis när någon annan har börjat äta. Men så är kulturen här, inte vänta tills alla ätit klart!
Äta med pinnar var lite krångligt i början och speciellt att få upp riset! Men man lär sig ändå fort och efter ett par dagar funkar det ändå! Sen kommer det något då och då som blir en kluring att äta med pinnar, eftersom de äter ALLT med pinnar. T.ex. var mangotärningar, dumplings, bröd/pannkaka och fisk väldigt svårt innan man lärde sig hur man skulle få upp det och sen i vissa fall lyckas hålla kvar det mellan pinnarna! Dock har jag fortfarande inte lärt mig att äta fisk med pinnar, eftersom de alltid serverar hela fisken delad på typ 6 bitar med ben och allt! Nudlar är det andra svåra att äta, eftersom de ofta serverar de i en sås! Det är extremt svårt att äta om man kommer från Västvärlden och vill äta  det fint. Men det är ju bara att glömma, så gör de inte här, när man har pinnar. Det är bara att ta lite och försöka bita av utan att lyckas spilla och skvätta!
 
Det är verkligen sant att de äter ALLT här, grishuvud och tryne, gryta på blod, orm, maskar, kycklingfötter, anknyckelben!! Så man får akta sig när man köper något så att det inte blir fel! Det är dock bara några få städer där de äter hund.
Sen äter de inte så mycket socker och godis här men ibland kan de äta kakor. Istället har de jättemycket olika snacks både i större påsar och som lösvikt. Men det är ju bara saker vi tycker är konstiga, t.ex. kycklingfötter, sojaböneremsor/tofuremsor med kryddor på, minikorvar och massa sånt matigt som iallafall jag tycker är väldigt konstiga att äta som snacks!
 
Skolan är också en STOR skillnad! De går i skolan mellan 8-18 och på gymnasiet går de må-sö fm 8-21.30! Och sen måste de tillbaka till skolan på sö kväll för att ha en lektion där de pluggar! Men det verkar inte vara så vanligt att de har bild, slöjd, hemkunskap eller musik, trots att de har så långa dagar! Utan det är bara fokus på de riktiga pluggämnena!
Det är också okej att läraren slår eleverna! När vi sa att det var absolut förbjudet i Europa svarade dem: Men vad gör läraren då då? Hur ska eleverna lära sig/förstå att det inte är okej? Det kan ju inte funka att bara prata med de/säga till! Men det de tyckte var konstigast var att man kunde bli utskickad från klassrummet. "Va?! Får de rast när de har gjort något dåligt?!" 
 
En annan sak som kanske inte är så stor skillnad mot Sverige är att om man går förbi någon eller går hem till någon så ska de absolut bjuda på te eller mat. Det går inte att säga nej! Det gör de även om man ser intresserad ut när man går förbi och de lagar mat.
Det är väldigt få här som har ugn eftersom de ändå bara ångar bröd, dumplings mm.
De dricker för det mesta varmt/kokt vatten eftersom de tycker det är renare.
Dock verkar det som att inga unga kan laga mat och har aldrig prövat heller i princip. Jag antar att det är för att många kinesiska barn är ganska bortskämda eftersom föräldrarna bara har 1 barn, och sen börjar de universitetet och där behöver de inte heller laga mat. Sen är det många som inte kan simma!
 
När man går på restaurang här ger man aldrig dricks! De tycker bara att det är konstigt att man ens ska göra det för personalen får ju ändå lön!
De har heller ingen åldersgräns på alkohol och tobak så vem som helst kan handla det och man behöver inte visa leg för att komma in på klubbar mm.!
 
Dessutom går alla runt med paraply både vid sol och regn eftersom de inte vill bli bruna. Det är fint att vara vit! Så när det är soligt går alla runt i långbent och långärmat och ska de ha shorts har de hellre det när det är mulet! 
 
En av de jobbigaste sakerna är att alla tar kort på oss hela tiden. Men de frågar inte först eller försöker smygfota, utan de kan stå precis framför och ta kort på oss! Trots att vi säger nej eller vänder oss bort fortsätter de att ta kort! Även om det är ett ganska modernt land verkar de tycka att det är väldigt speciellt att se västerlänningar och de flesta stirrar på oss extremt mycket, inte så diskret det heller!

Men något man verkligen kan säga om kineser är att de är väldigt snälla, vänliga och hjälpsamma!
 
Det jag har blivit förvånad över är dock att det är väldigt svårt att vara turist i Kina, eftersom väldigt få kan engelska och inte många menyer och inte heller alla skyltar är på engelska! Nu har jag ju inte varit i Beijing eller Shanghai än, som kanske är mest turistigt men denna del är iallafall svår att ta sig fram i utan att kunna bra kinesiska!